zondag 24 juni 2012

Kruidige appelcake

Goed nieuws! Mij zeeschildpad is op Borneo uit z'n ei gekropen. Kijk maar:

http://uithetei.wnf.nl/

Zag je 'em lekker wegzwemmen op het eind?

Enfin, een kruidige appelcake om het te vieren.

Benodigdheden voor de meringue:
- 2 grote eiwitten
- 300 g lichtbruine basterdsuiker
- 30 ml water

Benodigdheden voor de cake:
- 115 g zachte roomboter (ongezouten)
- 200 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 grote eidooiers
- 1 tl bakpoeder
- 1 flinke snuf zout
- 1 tl kaneel
- ½ tl gemberpoeder
- ¼ tl kruidnagelpoeder
- 2 grote stevige appels, geschild en in kleine blokjes
- 100 g rozijnen
- 270 g patentbloem

Bereiden:1. Maak eerst de meringue: doe de eiwitten, het water en de suiker in een grote kom. (En ik meen een 'grote' kom want het is net Zwelgje!) Zet op een pan kokend water, zodat de bodem net het water raakt en meng met de handmixer op de hoogste stand ongeveer 3 tot 5 minuten tot zich stijve pieken vormen. Zet opzij.
2. Verwarm de oven voor op 180' C en vet een springvorm van 24 cm doorsnede in en beleg de bodem met bakpapier.
3. Voor de cake: Klop met de mixer de boter en de suiker romig, voeg de eieren toe en meng goed. Roer op de laagste stand of met een spatel, de kruiden, de bakingsoda, appel en rozijnen erdoor.
4. Meng dan voorzichtig met een spatel de bloem erdoor. Doe het deeg in de vorm en strijk glad. Verdeel de meringue erover en strijk glad met een spatel.
5. Bak de cake +/- 55 minuten in de oven. Als de meringue tè bruin wordt, dek dan af met aluminiumfolie.
6. Laat de cake15 minuten afkoelen in de vorm, haal dan de rand eraf en laat helemaal afkoelen. Bestrooi eventueel voor het serveren met poedersuiker.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten