donderdag 12 juli 2012

White chocolate brownies, hunky - Dorie!

Ik kon niet laten. Ik heb de Dorie bijbel gekocht. Je weet wel van Dorie Greenspan? Nee? Die Dorie die met Julia Child heeft samengewerkt? Anyways, het zijn 514 pagina's vol met baking recipies. Deze kook/bak-manie duurt nog wel even voort vermoed ik zo...

Het leek mij leuk/lekker te beginnen met 'White chocolate brownies'
Benodigdheden:

Voor de brownies:
90 g bloem
55 g amandel poeder (ik heb amandelschijfjes met de vijzel tot poeder gemalen)
snufje zout
115 g boter
200 g suiker
115 g witte chocola
2 theelepels sinaasappel schaafsel
4 eieren
1 theelepel  vanille extract
150 g frambozen

Voor de merengue:
3 eiwitten
snufje zout
100 g suiker

Voor de coelis:
300 g frambozen
3 eetlepels suiker (of meer naar smaak)


Verwarm de over voor op 165 graden. Boter de zijkanten van een bakvorm van 22 bij 33 cm in. Leg bakpapier op de bodem en vet dit ook in. Strooi dan wat bloem over de vorm en klop het overtallige eruit.

De brownies:
Roer de bloem, de amandelen en het zout door elkaar. Neem een grote kom en zet deze op een pan kokend water. Doe de boter en de chocolade in de kom en roer tot het een geheel is. Het mag niet al te heet worden want dan scheiden de chocolade en de boter zich weer. Haal de kom van het vuur.

Neem de kom van je mixer en wrijf daarin met je handen de suiker en het sinaasappel schaafsel tezamen tot een vochtig geheel. Voeg dan de eieren toe en roer 3 minuten op niet al te hoge snelheid. Het moet een mooi schuimig geheel zijn nu. Mix dan het vanille extract er door. En roer het chocolade-boter mengsel er doorheen op lage snelheid. Voeg tot slot de bloem, zout en amandelen toe. Langzaam mixen tot alle droge ingrediƫnten zijn opgenomen in het beslag. Het beslag kan nu in de vorm worden gegoten. Strooi de frambozen over het beslag en zet het even weg.

De merengue:
Neem een schone kom en sla de eiwitten met het zout tot het mooi luchtig is. Zet de stand van de mixer iets hoger en voeg steeds, beetje bij beetje, de suiker toe. Door mixen tot het mooie schuimpieken zijn. Giet dit nu over het chocolade beslag in de vorm. Ongeveer 30 tot 35 minuten bakken tot de merengue mooi bruin is.

De coulis:
Pureer de frambozen met de suiker en duw het mengsel door een zeef.


Dorie drukt ons ook nog op het hart te leven volgens de regels van Miss Hepburn (Katherine): 1. Never quit 2. Be yourself 3. Don't put too much flour in your brownies. Miss Hepburn was een wijze vrouw.

It's hunky-Dorie! Thanks Dorie, we love you!


La Hepburn


2 opmerkingen: