zondag 17 juni 2012

Sachertorte voor vaderdag

Het was een vroegertje vandaag. We hebben papa verrast met een mooie Vaderdagtaart. Om negen uur vanochtend hadden wij er al een halve dag opzitten maar het was de moeite waard. Papa was blij verrast!






























Benodigdheden:

- engelengeduld (tenminste als de kleine chef meehelpt; zelfs de hond zat onder de chocoladesaus!)
- springvorm 24 cm
- spuitzak met fijn mondje

voor de taart
- 160 g boter
- 160 g suiker
- 6 eieren
- 160 g pure chocolade
- 100 g bloem
- 1 zakje gedroogde gist
- 4 eetlepels frambozenjam
- slagroom

voor het chocoladeglazuur
- 250 g pure chocolade
- 200 g poedersuiker
- 100 g zachte boter
- 3 eetlepels koud water

voor het suikerglazuur
- 1 eiwit
- 250 g poedersuiker
- 1 theelepel water


Verwarm de heteluchtoven op 180 graden. Vet de springvorm in met boter en bestrooi met wat bloem.

Taart:
Splits 6 eieren. Doe de boter, suiker en vanillesuiker in een kom en mix in ongeveer 10 minuten tot een romig geheel. Voeg al kloppend het eigeel van de 6 eieren toe.

Smelt nu de chocolade au bain-marie; doe de chocolade in een schaal en leg deze in een pannetje met kokend water. De schaal mag de bodem niet raken. Giet de chocolade al roerend bij het eimengsel en voeg lepel voor lepel de bloem en de gedroogde gist toe. Klop het eiwit mengsel van de 6 eieren stijf en roer dit voorzichtig door het beslag. Vul de springvorm met het beslag en nu kan het de oven in. Ongeveer 50 minuten tot 1 uur op 180 graden.

Haal de taart na een uur uit de over en laat het goed afkoelen. Als de taart is afgekoeld, snij hem dan doormidden (horizontaal) en smeer de onderste helft in met de frambozenjam. Nu kunnen de helften weer op elkaar.

Chocoladeglazuur:
Smelt de chocolade weer au bain-marie. Als de chocolade is gesmolten kan het poedersuiker erdoor gemengd worden. Snij de boter in kleine klontjes en voeg toe aan het chocolademengsel en tot slot het water. Nu kan de chocolade over de taart gegoten worden. Met een ijzeren spatel is de saus mooi over de taart te verdelen. Nu goed laten afkoelen en op laten stijven.

Suikerglazuur:
Mix de suiker, het eiwit en het water met de mixer op lage snelheid. Als het een mooi soepel mengsel is geworden moet het water er aan toegevoegd worden. Doe het mengsel in de spuitzak en maak er een leuke tekst mee op de taart of spuit er een mooi bloemetje o.i.d. van.

 Lekker met een toef slagroom.






 
Met dit recept doe ik mee aan Foodblogevent juni 2012 gehost door Kell's Kitchen.

2 opmerkingen:

  1. Succes met je blog!
    Leuk dat 'engelengeduld' bij de ingrediënten :-)

    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor je inzending voor het Foodblogevent juni 2012!

    Wat leuk dat je deze Sachertorte met je zoon hebt gemaakt!

    Groetjes, Kelly

    BeantwoordenVerwijderen